Wat te doen met automatisch geleide voertuigen

AGV 5

Als je in de logistiek werkt of bij een ander groot bedrijf, heb je er vast weleens van gehoord: de agv. Een agv is een onderdeel van een agv systeem en dit systeem is eigenlijk een geprogrammeerde planning van bewegingen op de werkvloer. Maar is dit iets voor jouw bedrijf? En hoe maak je er optimaal gebruik van? Dit zijn allemaal goede vragen. De eerste vraag is afhankelijk van het bedrijf en de structuur ervan. Het andere is iets meer gedetailleerd en heeft ook meer deskundige kennis nodig.

Is een agv systeem iets voor mij?

Wat belangrijk om te realiseren is, is dat een agv dus een voorgeprogrammeerde beweging is van machines. Wat dit inhoudt is dat dit systeem dus het beste werkt voor bedrijven waar veel herhalende bewegingen en verplaatsingen plaatsvinden. Denk hierbij aan het verplaatsen van een pallet voor een klant die elke dag om twee uur een vrachtwagen langs laat komen of aan producten die op een vaste tijd naar de productielijn gebracht moeten worden vanuit de voorraad. Als je veel van deze herhalende bewegingen hebt, kan een agv systeem erg handig zijn. Zo niet, dan is een agv systeem misschien te duur voor wat het voor je kan betekenen.

Hoe maak je er optimaal gebruik van?

Deze vraag hangt heel erg af van de specifieke situatie van jouw bedrijf. Er is dus geen algemeen antwoord op deze vraag. Per bedrijf moet goed gekeken worden naar hoe je dit systeem nou moet integreren. Hiervoor kan je externe kennis gebruiken. Je kan bijvoorbeeld bedrijven benaderen die de systemen leveren of je kan een webinar volgen waarbij dingen in wat meer detail worden uitgelegd, bijvoorbeeld hoe je het programma om alles te programmeren moet gebruiken en instellen. De vraag hoe je het zou moeten gebruiken is iets wat je je pas moet afvragen zodra je hebt besloten om het te gaan gebruiken, als dit handig is voor je bedrijf.